Maaspoort Den Bosch met MiaSolé flexibele zonnepanelen

GROOTSTE MIASOLÉ FLEXIBELE CIGS DUNNE FILM ZONNESTROOMPROJECT IN EUROPA OPGELEVERD OP MAASPOORT DEN BOSCH

Den Bosch – In Den Bosch is het grootste flexibele MiaSolé CIGS dunne film zonnestroomproject van Europa opgeleverd. Op de Maaspoort zijn 418 flexibele dunne film zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor een jaaropbrengst van zo’n 125MWh aan duurzame energie. Deze installatie in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch was de laatste stap naar het volledig energieneutraal maken van de Maaspoorthal.

De gebruikte panelen zijn van het Amerikaanse MiaSolé en zijn 2,6 meter lang en 1 meter breed. De panelen zijn rechtstreeks verlijmd op een Evalon (Alwitra) dakmembraan. Het project is gerealiseerd door WeKa Daksystemen en Hanergy, leverancier van de MiaSolé panelen.

Dick Groenenberg van WeKa ziet het project als een fraaie opstap naar meer en grotere projecten met flexibele dunne film in combinatie met Evalon; “We weten dat er in Nederland enorm dakpotentieel beschikbaar is waar deze lichtgewicht combinatieoplossing de enige mogelijkheid is om grootschalig te verduurzamen. Onze expertise in zowel dunne film PV als dak maakt ons daarmee een logische partij om mee te werken”.

Evalon is ecologisch, heeft een zeer lange levensduur van minimaal 40 jaar en is daarmee geschikter voor de combinatie met PV met haar 25 jaar productiegarantie dan de meeste gangbare dakbedekkingen. In de in de Maaspoort gekozen witte uitvoering biedt het materiaal een reflectie van 92%, goed voor een Breeam gebouwcertificiering voor o.a. Materiaal en Energie en komt het in aanmerking voor de Energie Investering Aftrek subsidie van de RVO.
Ook leverancier Hanergy is zeer tevreden; “WEKA heeft een enorme expertise op gebied van dakmembranen en coating. Dat maakt samenwerken in dit soort projecten zeer efficiënt en succesvol”.

De flexibele zonnepanelen (MiaSolé FLEX-02W 370W) wegen geïnstalleerd zo’n 3 kg per m2, daar waar traditionele, kristallijne zonnepanelen ca. 18 kg per m2 wegen, o.a. door de benodigde ballast. Flexibele zonnepanelen kunnen rechtstreeks op het dak verlijmd worden en hebben geen ballast nodig. Qua efficiëntie en dus opbrengst van de panelen zijn dunne film en kristallijne panelen vergelijkbaar. De panelen zijn in diverse lengtes en breedtes verkrijgbaar.

 

 

Achtergrond partijen:
WeKa Daksystemen B.V.:
WeKa is een dakbedekkingsbedrijf dat al ruim 25 jaar bestaat. Al bij de start van het bedrijf is in de missie vastgelegd dat WeKa producten voert die zowel zeer duurzaam, als ook niet schadelijk voor het milieu zijn. Tegelijkertijd is de verwerking van al onze dakmaterialen duurzaam en milieuvriendelijk. Wij zoeken voortdurend naar innovatieve producten met keurmerk Milieu en verwerkingsmethodieken en testen deze ook op praktisch gebruik. Al onze producten passen daarom in het concept van cradle to cradle. www.wekadaksystemen.nl

Hanergy Thin Film Power Europe:
Hanergy is producent van CIGS dunne film zonnepanelen en tevens de grootste private duurzame energieproducent van China met meer dan 10 Gigawatt aan geïnstalleerd vermogen. Opgericht in 1994, begonnen in waterkrachtcentrales en later ook windkracht, is Hanergy ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste en vooruitstrevendste duurzame energieproducenten ter wereld. Met haar merken Solibro (Duitsland), MiaSolé (USA) en Global Solar (USA) biedt Hanergy in Nederland een unieke, brede portfolio aan hoogwaardige dunne film solar-oplossingen, variërend van glas-glas tot flexibel tot innovatieve toepassingen in infrastructuur, leisure en automotive. www.hanergy.eu / www.miasole.com

Maaspoort
Maaspoort Sport & Events is een multifunctionele accommodatie voor onder andere (sport)evenementen, congressen, vergaderingen, trainingen en presentaties. Ook is het de thuishaven van basketbalclub New Heroes Den Bosch. www.msedb.nl