Opening zonnepark Roodehaan

13 maart 2019,

Feestelijke opening zonnepark Roodehaan

Met het doorknippen van een lint bij de ingang opende Philip Broeksma, wethouder Energietransitie, vandaag officieel het Groninger Zonnepark Roodehaan. Het park van 22 hectare is qua oppervlakte het grootste zonnepark in de gemeente Groningen. De ruim 81.000 zonnepanelen gaan met een vermogen van 11,4 MW meer dan 3.500 huishoudens van lokale groene stroom voorzien.

“Met dit zonnepark zetten we weer een forse stap in onze gemeentelijke ambitie om in 2035 CO2-neutraal te zijn”, zegt Broeksma. “Bovendien is bij de ontwikkeling van het park rekening gehouden met het cultuurhistorisch landschap. Een oude meander van de Hunze is bijvoorbeeld behouden. Deze groenstrook is in het park vrijgehouden voor diverse plantensoorten en insecten.” Het zonnepark is ontwikkeld in samenwerking met Hanergy, SolarEnergyWorks en, Sunprojects, en gefinancierd door Sunrock.

Chinese afvaardiging

Roodehaan is volgens Sunprojects een van de grootste zonneparken met zogenoemde ‘dunne film’ zonnepanelen in Nederland. De zonnepanelen zijn geproduceerd in Duitsland door Solibro, een dochteronderneming van het Chinese Hanergy. Bij de opening was een afvaardiging van de Chinese ambassade aanwezig. “Dit zonnepark is het resultaat van een internationale samenwerking, waarbij China en Chinese partners een bijdrage leveren aan de energietransitie in Nederland en de verduurzamingsdoelstellingen van de Gemeente Groningen”, zegt Guosheng Zhang, hoofd Economische Zaken van de Chinese ambassade.