BIPV zonnegevel met Solibro panelen door gevelspecialist Emkon

Het Drenthe College in Emmen is sinds enige tijd een unieke Building Integrated PV (BIPV) oplossing rijker. Na de renovatie is het gebouw uitgerust met een gevel die voor een deel is opgebouwd uit egaal zwarte Solibro zonnepanelen van het bedrijf Hanergy. Esthetiek en functionaliteit gaan hierbij hand in hand.

BIPV-solibro_emkon_facade1Gevelbouwer Emkon in samenwerking met Niemeijer Installatie zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. Tezamen met meer dan honderd genodigden en de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de gemeente en alle betrokken partijen is de opening groots gevierd. 

Het toepassen van frameloze panelen en het ontbreken van zilveren doortekening in de panelen maakt dat het een voor het oog prettig geheel vormt. De zonnepanelen zijn opgenomen in het speciaal ervoor aangepaste gevelsysteem en vormen het buitenspouwblad voor de nieuwe façade. De dunne film CIGS techniek van de zonnepanelen kan relatief goed omgaan met de verticale oriëntatie t.o.v. de zon en is daarom bij uitstek geschikt voor geveltoepassing.

De gevel is onderdeel van een grootschalige verbouwing van het voormalige Technomatch gebouw. De ‘state of the art’ praktijkhal biedt ruimte aan mbo-studenten van verschillende technische opleidingen zodat zij met proefopstellingen leren werken met nieuwe machines, apparatuur en materialen. De studieopdrachten die studenten er gaan uitvoeren, sluiten aan op situaties in het bedrijfsleven.

BIPV-solibro_emkon_facade3Naast de aanpak van het onderwijs is dus ook het gebouw innovatief. Bij de bouw is gelet op verschillende aspecten van duurzaamheid: zo wordt er naast energieopwekking door zonnepanelen ook gebruik gemaakt van een blue-gen-installatie, is er een warmtepomp-systeem die zowel voor de koeling als de verwarming gaat zorgen, wordt overal LED-verlichting toegepast en wordt de trap uitgevoerd in composiet-materiaal (afkomstig uit recylcing). 

Zonnepanelenfabrikant Hanergy biedt een uitgebreid portfolio van dunne film zonnepanelen. Naast de volledig zwarte Solibro modules behoren ook semi-transparante, gekleurde en flexibele panelen voor BIPV-toepassingen tot de mogelijkheden. Met deze nieuwe generatie modules zijn zonnepanelen niet langer een noodzakelijk kwaad, maar kunnen ze de bouwstenen vormen voor de gebouwen van de toekomst. Dit sluit naadloos aan bij de kwaliteit en ambitie van gevelspecialist Emkon die toekomst ziet in actieve gevels die geld kunnen opleveren ten opzichte van de traditionele gevels die alleen maar geld kosten.