Flexibele panelen op Hojel 2 Utrecht

Europese primeur met innovatieve lichtgewicht zonnepanelen

Utrecht – Hanergy Europe en Sunprojects hebben een innovatief zonnestroomsysteem met lichtgewicht flexibele zonnepanelen gerealiseerd op het dak van kantoorlocatie Hojel 2 in Utrecht, gelegen tegenover Utrecht CS en naast het Jaarbeurscomplex.

Het project met de flexibele zonnepanelen van Hanergy betekent een primeur in Europa. Op het metalen dak van Hojel 2 was het vanwege het gewicht met standaard zonnepanelen eerder niet mogelijk een zonnestroomproject te realiseren.

Hanergy-flexible-Hojel 2-UtrechtOpdrachtgever CBRE Global Investors, eigenaar van Hojel 2, is een van grootste en meest duurzame vastgoedbeleggers ter wereld en is met deze innovatieve zonnepanelen-installatie een koploper in de Europese vastgoedmarkt.  Hans Staal, Technisch Project Manager CBRE Global Investors: “Wij zijn constant bezig met optimaliseren en verduurzamen van onze vastgoedportefeuille. In samenwerking met Hanergy Europe en Sunprojects hebben wij met deze lichtgewicht zonnepanelen een unieke oplossing gevonden om dit kantoorpand nog energie-efficiënter te kunnen maken.”

 

Hanergy is leverancier van zgn. thin film-zonnepanelen en tevens de grootste private duurzame energieproducent van China. Thin film-technologie maakt toepassingen mogelijk op gebogen daken, in gebouw-geïntegreerde (BIPV ) oplossingen of op daken met een beperkte draagkracht of juist veel  windbelasting zoals bedrijfshallen. De flexibele zonnepanelen voor het project zijn geleverd door MiaSolé, een Amerikaanse dochteronderneming van Hanergy met haar oorsprong in Silicon Valley.  Deze zonnepanelen wegen slechts  4 tot 6 kg per vierkante meter, daar waar reguliere zonnepanelen doorgaans 16 tot 20 kg per vierkante meter wegen. Dankzij de zeer efficiënte lichtgewicht zonnepanelen is het nu mogelijk om zonnestroom op te wekken op daken waar dit voorheen bouwtechnisch onmogelijk was.

hanergy flexible Hojel2 2Robert Lavies, projectmanager Hanergy Europe: “Wij beschouwen dit project onderdeel van een toenemende trend in de Europese vastgoedmarkt waarin energie-efficiëntie voor vastgoedbeleggers en huurders in het hoogwaardige topsegment steeds meer centraal komt te staan. Dankzij de hoge efficiëntie en prijsverbetering van deze zonnepanelen worden wij op dit moment ook door veel vastgoedbeleggers voor de toepassingen van dit soort lichtgewicht of gebouw-geïntegreerde zonnesystemen benaderd.”

Hans Lambrechts, CEO Sunprojects, is erg te spreken over dit bijzondere zonneproject en het vertrouwen dat CBRE Global Investors in Sunprojects heeft gesteld voor het uitvoeren van de complexe installatie van dit project. “Wij zijn goed bekend met de innovatieve zonnepanelen van Hanergy en hebben veel ervaring met complexe installatie-opdrachten van zonneprojecten in Nederland en België. Voor dit bijzondere project hebben wij een speciale onderconstructie en bevestigingsmethode toegepast om te zorgen dat deze zonnepanelen op deze hoogte van 50 meter wel 20 tot 25 jaar wind- en weervast blijven liggen."